top of page

Missie en visie

Missie en visie, dat klinkt misschien vergezocht voor een kleine, huiselijke cattery. Toch denk ik dat het hard nodig is om als fokker een eigen missie en visie te hebben. En wel om het volgende.

 

 Veel mensen hebben een huisdier als trouwe vriend en metgezel. Mensen die een ragdoll zoeken kiezen voor dit ras omdat ragdolls  bekend staan als bijzonder lieve, zachtaardige katten die graag in gezelschap zijn en die aandacht en contact zoeken. Daarnaast zijn ragdolls prachtig om te zien en zacht, pluizig, aaibaar en schattig. Soms lijkt het of ik levende knuffels in huis heb. Ik kan niet anders zeggen dan dat ragdolls geweldig zijn. Zelf heb ik ook om deze redenen ragdolls.

 

Bij raskatten is het zo, dat voornamelijk het uiterlijk bepaalt of een raskat een raskat is. Zie hier bijvoorbeeld de rasbeschrijving van de ragdoll op de website van de CFA, een vooraanstaande raskattenvereniging. En hier die van de TICA. Kampioen wordt een kat op grond van de juiste stand van zijn ogen, juiste vachtkleur, enz. (hoewel geen kat aggressief mag zijn hoor, dan wordt een kat afgekeurd).

Zelf ben ik aangesloten bij de NRKV. Het aardige van de rasbeschrijving op de website van de NRKV is, dat er een inleidend verhaaltje bijstaat over de geschiedenis en het karakter van de ragdoll. Zie hier , klik in het menu op rassenbeschrijvingen en dan op ragdoll. Ook bij showkeuringen heb ik gezien dat het karakter zeker meespeelt bij de keurmeesters, waar ik heel blij mee ben. Maar een raskat met stamboom hoeft dus niet per sé gezond of mensgericht te zijn, vandaar dat een eigen visie belangrijk is.

1-Alle katten die in cattery Aaidolls wonen worden gechipt zo gauw het kan.

In mijn ideale wereld zijn alle katten geregistreerd, net als honden dat nu zijn. Als ze dan kwijtraken kunnen ze altijd weer naar hun baasje terug.

2-Als je wilt dat je kitten gesteriliseerd of gecastreerd wordt voor je het ophaalt, dan zorg ik daar voor, je hoeft hier niet extra voor te betalen.

Als je dit wilt, moet het kitten wel wat langer in de cattery blijven.

 

In mijn ideale wereld is sterilisatie en castratie gratis voor mensen die het financieel niet breed hebben. Dat klinkt belachelijk duur voor de maatschappij, en onhaalbaar, maar is uiteindelijk beter en goedkoper dan het opzoeken en castreren en in de gaten houden van alle thuisloze zwerfkatten die er nu zijn door het dweilen met de kraan open. Een (zwerf)kat kan per jaar heel veel nakomelingen produceren, die dat ook weer kunnen.. 

Voor elk kitten dat er bij ons geboren wordt, gaat er een bedrag naar diergeneeskundig centrum De Nieuwe Hanze in Kampen (de kittens staan hier ingeschreven). Van dit geld worden twee poezen of drie katers (tegen gereduceerd tarief) geholpen. Dit zijn poezen of katers van mensen die financieel beperkt zijn- zij hoeven dan niets te betalen. Dit staat ook in het contract vermeld en u krijgt hier een bewijs van mee. Zo dragen we samen lokaal ons steentje bij.

3-Als je thuis een keer een nestje wilt fokken wil ik je helpen om te kijken wat daarvoor nodig is.

In mijn ideale wereld zijn catteries geregistreerde huiselijke catteries met liefde voor de katten. Aan socialisatie wordt veel aandacht besteed. (Dit in tegenstelling tot de 'fokschuren' die je ook wel ziet. Ik zag een website van een erkende grote fokker waar ze de naam van het ras niet eens goed konden spellen. Afschuwelijk!) Bij deze huiselijke catteries is niet per definitie sprake van een fokverbod, waardoor het toegankelijker wordt.

Want door het ras exclusief en duur te houden krijg je dat er ongeregistreerd en ongecontroleerd (vaak met contractbreuk) wordt gefokt zonder dat er goed naar de gezondheid van de kittens wordt gekeken. Voor elk Aaidollskitten geldt de bepaling dat er bij fokken met de kittens ten minste twee poezen of katers per nakomeling geholpen moeten worden. Als steeds meer mensen dit gaan doen, zullen er uiteindelijk veel meer geregistreerde, gezonde katten komen en kunnen we helpen voorkomen dat er steeds meer katten zonder huisje komen.

4- Alle dieren worden hier op gezondheid getest vóór er mee gefokt wordt.

De huidige manier van fokken is op veel punten voor verbetering vatbaar. Binnen veel raskattenclubs is er een verbod op het inkruisen van andere katten in het ras bijvoorbeeld. Bij de NRKV, waar Aaidolls aangesloten is, is dit niet zo.

Door het exclusief houden van de raskat stimuleer je fokken zonder gegevens van voorouders, zonder tests op gezondheid. Met meer kans op afwijkingen. Waar het voor een niet-raskat genoeg is om te testen op FIV en FeLV is het bij veel raskatten nodig om uitgebreider te kijken.

5-er wordt niet gefokt met inteelt en lijnteelt

Het is zo dat we de laatste jaren steeds meer kennis van kattengezondheid en (katten)genetica hebben gekregen. Hierdoor is er al veel verbeterd. Ann Baker besefte niet dat haar manier van fokken niet goed was. Gedane zaken nemen geen keer, maar we kunnen de toekomst natuurlijk wel veranderen. Daarom worden bij Aaidolls de stambomen van de toekomstige papa en mama naast elkaar gelegd en wordt gekeken of de combinatie goed is. Op die manier kun je als fokker bijdragen aan een gezond, sterk ras. 

De stambomen van Isabella (Miss Isabella of Levinda) en Anna (Géraldine Chat du Jour) zijn trouwens te vinden op Pawpeds.


 

bottom of page